Založ si blog

Poľsko na bicykli: 2000 kilometrov dobrodružstva II. časť

Prvé letné dni vyzývajú k dovolenkám. Niektorí sa tešia k moru, iní dávajú prednosť aktívnemu oddychu. Ale čo tak si vyraziť na cyklovýlet? Neďaleko poľsko-slovenských hraníc na východe Poľska, čaká na vás najdlhší cyklistický chodník, ktorý sľubuje viac ako 2 000 kilometrov dobrodružstva.

Zdroj: ROTWŚ

Na podkarpatskom úseku cesty, ktorý sa nachádza blízko slovenských hraníc, sa oplatí navštíviť arborétum v meste Bolestraszyce. Botanická záhrada je plná neobyčajných rastlín pochádzajúcich zo subtropického a tropického pásma. Zámok v Łańcute je jednou z najkrajších poľských magnatských rezidencií a očarí vás svojím nádherným  interiérom.  Za návštevu rozhodne stojí Plesová sieň. V łańcutskej Továrni vodky Polmos sa nachádza jediné poľské Múzeum liehovarníctva, kde môžete sledovať staré metódy destilácie a výroby alkoholických nápojov. Medzi rozľahlými poliami Rzeszowského podhoria sa nachádza obec Markowa, známa aj vďaka zeleninárstvu. V Markowej neobíďte Múzeum Poliakov zachraňujúcich Židov počas druhej svetovej vojny – Múzeum rodiny Ulmovcov. Hlavnou myšlienkou jeho vzniku je zachovanie pamiatky  rodiny Ulmovcov, ktorú počas 2. sv. vojny zavraždili príslušníci hitlerovského Nemecka za skrývanie židovských rodín.

Zdroj: ROTWŚ

V Lublinskom vojvodstve môžete navštíviť Szczebrzeszyn, malebné mesto v geomorfologickom celku Roztocze Zachodnie pri rieke Wieprz. Mesto je známe v celom Poľsku pre tento jazykolam: „W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie.” Nachádza sa tu neskororenesančná synagóga postavená začiatkom 17. storočia,  ktorá prešla rekonštrukciou. V Lublinskom vojvodstve sa môžete vydať aj po stopách tragických udalostí. Príkladom je železničná stanica Sobibór, v susedstve ktorej v rokoch 1 942 – 1 943 fungoval hitlerovský vyhladzovací tábor. O život tu prišli Židia aj zo Slovenska. Na území tohto tábora je v súčasnosti múzeum.

Pamiatky mnohých kultúr a náboženstiev pravoslávnej, židovskej a islamskej kultúry nájdete v ďalšom – Podleskom vojvodstve. Príslušníci týchto náboženstiev žijú spolu na tomto území už stáročia. Sú to mestečká Kruszyniany a Bohoniki s islamskými mešitami,  ale tiež Múzeum ikon v meste Supraśl. Po ceste sa oplatí navštíviť originálne mestečko Tykocin, o ktorom sa dá povedať, že tu „zastal čas“. Navštíviť Veľkú synagógu, ktorá je druhá najväčšia a najstaršia po krakovskej, rozhodne stojí za to. Synagóga pripomína, že miestna židovská obec založená v roku 1 522 patrila k najväčším a najvýznamnejším židovským spoločenstvám v Poľsku. A keď už budete v Podleskom regióne, nevynechajte Bielovežský prales zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO s národným parkom a chovom zubrov, alebo Biebrzanské bahná, raj pre ornitológov z celého sveta. Augustovský kanál, ktorý spája rieky Biebrza a Neman, vznikol v rokoch 1 824 – 1 839 a jeho celková dĺžka dosahuje 101,2 km. Rozdiel v hladine vôd v kanáli sa pohybuje od 0,8 až do 8,0 m a je na ňom postavených až 18 priepustov. Augustovský kanál v spojení s riekou Czarna Hańcza tvorí jednu z najznámejších kajakových ciest v Poľsku.

Zdroj: ROTWŚ

Z Podleského vojvodstva sa po trase prechádza nakoniec do posledného Varmsko-mazurského vojvodstva, ktoré je známe ako  malebná krajina tisícich jazier, plná čistej vody, rýb, lesov a hríbov. V mestečku Parcz k. Kętrzyna sa nachádza park atrakcií Mazurolandia, v ktorom môžete zábavu spojiť so spoznávaním pamiatok, kultúry a histórie varmsko-mazurského regiónu. Posledný úsek trasy Green Velo vedie pozdĺž Vislianskeho zálivu okrem iného aj cez Frombork, miesto výskumu a práce astronóma Mikuláša Kopernika, ktorý „zastavil Slnko a pohol Zem“. S jeho objavmi sa môžete oboznámiť v miestnom planetáriu. Cesta sa končí v Elblągu, odkiaľ sa môžete vydať k Baltskému moru.

Všetkých milovníkov cyklotúr pozývame dovolenkovať na cyklotrasu Green Velo. Perfektná cyklistická infraštruktúra, pamiatky na každom rohu, pohostinnosť a čaro prírody, to všetko je na Green Velo na dosah.

Poľsko na bicykli: 2000 kilometrov dobrodružstva I. časť

28.06.2018

Prvé letné dni vyzývajú k dovolenkám. Niektorí sa tešia k moru, iní dávajú prednosť aktívnemu oddychu. Ale čo tak si vyraziť na cyklovýlet? Neďaleko poľsko-slovenských hraníc na východe Poľska, čaká na vás najdlhší cyklistický chodník, ktorý sľubuje viac ako 2 000 kilometrov dobrodružstva. Východná cyklotrasa Green Velo prechádza piatimi poľskými [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 1452x
Priemerná čítanosť článkov: 726x

Autor blogu

Kategórie

Archív