Založ si blog

Poľsko na bicykli: 2000 kilometrov dobrodružstva I. časť

Zdroj: ROTWŚ

Prvé letné dni vyzývajú k dovolenkám. Niektorí sa tešia k moru, iní dávajú prednosť aktívnemu oddychu. Ale čo tak si vyraziť na cyklovýlet? Neďaleko poľsko-slovenských hraníc na východe Poľska, čaká na vás najdlhší cyklistický chodník, ktorý sľubuje viac ako 2 000 kilometrov dobrodružstva.

Východná cyklotrasa Green Velo prechádza piatimi poľskými vojvodstvami: Svätokrížskym, Podkarpatským, Lublinským, Podleským a Varmsko-mazurským. Regióny, ktorými sa cyklochodník kľukatí, sú rôznorodé a môžete v nich nájsť množstvo turisticky atraktívnych miest buď priamo na trase alebo v blízkom okolí. Na trase môžete vidieť množstvo pamiatok tvoriacich dôležitú súčasť poľského kultúrneho dedičstva, 5 národných parkov a 15 chránených krajinných oblastí. A takmer 30% trasy tvoria cesty vedúce cez lesný terén a údolia okolo riek.

Trasa je po celej dĺžke označená charakteristickými oranžovými značkami, vďaka ktorým sa cyklisti len tak ľahko nestratia. Cyklistickú obsluhu (MOR v poľštine) nájdete každých 5 – 10 km. Nachádza sa tu aj niekoľko stoviek hostelov, motelov, kempov, chát a reštaurácií.

Cyklotrasa a jej atrakcie

Zdroj: ROTWŚ

Green Velo je ideálnou trasou pre všetkých, ktorí chcú nájsť pokoj, spoznávať krásy prírody a objavovať doposiaľ nepoznané. Začína sa v Svätokrížskom vojvodstve, pričom sčasti prechádza cez Svätokrížske hory – jedno z najstarších pohorí v Európe.

Prírodná rezervácia Skalky Peklo pri obci Niekłań (poľ. Skałki Piekło pod Niekłaniem) prekvapí turistov zvláštnymi formami pieskovcových skál, ktoré vznikli pôsobením veternej erózie. Natrafíte tak na skalnaté hríby, rímsy, komíny či kazateľnice, ktorých výška dosahuje až 8 metrov. Cyklotrasa Green Velo vedie aj cez Sandomierz, jedno z najkrajších a najstarších poľských miest. Zachovalo sa tu viac ako 120 architektonických pamiatok z rozličných období. Keď sa tu rozhodnete zastaviť, rozhodne navštívte Opatowskú bránu a prejdite Podzemnou turistickou trasou, ktorá vznikla spojením dávnych pivníc a kupeckých skladov. Okolie Sandomierza sa v celom Poľsku vyznačuje množstvom ovocných sadov. Nájdete ich na viac ako 20-tisíc hektároch. Výnimočným miestom je Živé múzeum porcelánu v Ćmielówe, kde  môžete odhaliť tajomstvá ručnej výroby porcelánu. Miesto prekvapí nielen dospelých, ale aj deti vďaka zaujímavému programu.

Poľsko na bicykli: 2000 kilometrov dobrodružstva II. časť

28.06.2018

Prvé letné dni vyzývajú k dovolenkám. Niektorí sa tešia k moru, iní dávajú prednosť aktívnemu oddychu. Ale čo tak si vyraziť na cyklovýlet? Neďaleko poľsko-slovenských hraníc na východe Poľska, čaká na vás najdlhší cyklistický chodník, ktorý sľubuje viac ako 2 000 kilometrov dobrodružstva. Na podkarpatskom úseku cesty, ktorý sa nachádza blízko slovenských [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 1453x
Priemerná čítanosť článkov: 727x

Autor blogu

Kategórie

Archív