Založ si blog

Poľsko na bicykli: 2000 kilometrov dobrodružstva II. časť

Prvé letné dni vyzývajú k dovolenkám. Niektorí sa tešia k moru, iní dávajú prednosť aktívnemu oddychu. Ale čo tak si vyraziť na cyklovýlet? Neďaleko poľsko-slovenských hraníc na východe Poľska, čaká na vás najdlhší cyklistický chodník, ktorý sľubuje viac ako 2 000 kilometrov dobrodružstva.

Zdroj: ROTWŚ

Na podkarpatskom úseku cesty, ktorý sa nachádza blízko slovenských hraníc, sa oplatí navštíviť arborétum v meste Bolestraszyce. Botanická záhrada je plná neobyčajných rastlín pochádzajúcich zo subtropického a tropického pásma. Zámok v Łańcute je jednou z najkrajších poľských magnatských rezidencií a očarí vás svojím nádherným  interiérom.  Za návštevu rozhodne stojí Plesová sieň. V łańcutskej Továrni vodky Polmos sa nachádza jediné poľské Múzeum liehovarníctva, kde môžete sledovať staré metódy destilácie a výroby alkoholických nápojov. Medzi rozľahlými poliami Rzeszowského podhoria sa nachádza obec Markowa, známa aj vďaka zeleninárstvu. V Markowej neobíďte Múzeum Poliakov zachraňujúcich Židov počas druhej svetovej vojny – Múzeum rodiny Ulmovcov. Hlavnou myšlienkou jeho vzniku je zachovanie pamiatky  rodiny Ulmovcov, ktorú počas 2. sv. vojny zavraždili príslušníci hitlerovského Nemecka za skrývanie židovských rodín.

Zdroj: ROTWŚ

V Lublinskom vojvodstve môžete navštíviť Szczebrzeszyn, malebné mesto v geomorfologickom celku Roztocze Zachodnie pri rieke Wieprz. Mesto je známe v celom Poľsku pre tento jazykolam: „W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie.” Nachádza sa tu neskororenesančná synagóga postavená začiatkom 17. storočia,  ktorá prešla rekonštrukciou. V Lublinskom vojvodstve sa môžete vydať aj po stopách tragických udalostí. Príkladom je železničná stanica Sobibór, v susedstve ktorej v rokoch 1 942 – 1 943 fungoval hitlerovský vyhladzovací tábor. O život tu prišli Židia aj zo Slovenska. Na území tohto tábora je v súčasnosti múzeum.

Pamiatky mnohých kultúr a náboženstiev pravoslávnej, židovskej a islamskej kultúry nájdete v ďalšom – Podleskom vojvodstve. Príslušníci týchto náboženstiev žijú spolu na tomto území už stáročia. Sú to mestečká Kruszyniany a Bohoniki s islamskými mešitami,  ale tiež Múzeum ikon v meste Supraśl. Po ceste sa oplatí navštíviť originálne mestečko Tykocin, o ktorom sa dá povedať, že tu „zastal čas“. Navštíviť Veľkú synagógu, ktorá je druhá najväčšia a najstaršia po krakovskej, rozhodne stojí za to. Synagóga pripomína, že miestna židovská obec založená v roku 1 522 patrila k najväčším a najvýznamnejším židovským spoločenstvám v Poľsku. A keď už budete v Podleskom regióne, nevynechajte Bielovežský prales zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO s národným parkom a chovom zubrov, alebo Biebrzanské bahná, raj pre ornitológov z celého sveta. Augustovský kanál, ktorý spája rieky Biebrza a Neman, vznikol v rokoch 1 824 – 1 839 a jeho celková dĺžka dosahuje 101,2 km. Rozdiel v hladine vôd v kanáli sa pohybuje od 0,8 až do 8,0 m a je na ňom postavených až 18 priepustov. Augustovský kanál v spojení s riekou Czarna Hańcza tvorí jednu z najznámejších kajakových ciest v Poľsku.

Zdroj: ROTWŚ

Z Podleského vojvodstva sa po trase prechádza nakoniec do posledného Varmsko-mazurského vojvodstva, ktoré je známe ako  malebná krajina tisícich jazier, plná čistej vody, rýb, lesov a hríbov. V mestečku Parcz k. Kętrzyna sa nachádza park atrakcií Mazurolandia, v ktorom môžete zábavu spojiť so spoznávaním pamiatok, kultúry a histórie varmsko-mazurského regiónu. Posledný úsek trasy Green Velo vedie pozdĺž Vislianskeho zálivu okrem iného aj cez Frombork, miesto výskumu a práce astronóma Mikuláša Kopernika, ktorý „zastavil Slnko a pohol Zem“. S jeho objavmi sa môžete oboznámiť v miestnom planetáriu. Cesta sa končí v Elblągu, odkiaľ sa môžete vydať k Baltskému moru.

Všetkých milovníkov cyklotúr pozývame dovolenkovať na cyklotrasu Green Velo. Perfektná cyklistická infraštruktúra, pamiatky na každom rohu, pohostinnosť a čaro prírody, to všetko je na Green Velo na dosah.

Poľsko na bicykli: 2000 kilometrov dobrodružstva I. časť

28.06.2018

Prvé letné dni vyzývajú k dovolenkám. Niektorí sa tešia k moru, iní dávajú prednosť aktívnemu oddychu. Ale čo tak si vyraziť na cyklovýlet? Neďaleko poľsko-slovenských hraníc na východe Poľska, čaká na vás najdlhší cyklistický chodník, ktorý sľubuje viac ako 2 000 kilometrov dobrodružstva. Východná cyklotrasa Green Velo prechádza piatimi poľskými [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 1450x
Priemerná čítanosť článkov: 725x

Autor blogu

Kategórie

Archív